Кращий спосіб зробити дітей хорошими ─ зробити їх щасливими. О. Уайльд


      Актуальність теми розробки «Використання проектних технологій у виховній діяльності ЕБГ «Гармонія» полягає в тому, що проектна діяльність дає змогу активізувати та оптимізувати процес виховання, створити умови для розвитку особистості зі сформованими ціннісними орієнтаціями та життєвими компетенціями, оскільки дозволяє реалізувати індивідуальний підхід, планувати й прогнозувати очікувані результати, обирати найбільш ефективні методи роботи, оцінювати отримані результати. Таким чином цілеспрямовано і свідомо формувати особистісні риси і якості молодої людини.
    Найефективнішим методом формування особистостей на основі ціннісних орієнтацій та життєвих компетенцій на сьогоднішній час ми визнали проектну діяльність. Вона сприяє ефективному розв’язанню виховних завдань. Модераторами ідеї проектних технологій були: у США філософ і педагог Дж. Дьюрі та його учень Х. Кілпатрік, практично водночас над цією проблемою працював і російський вчений С.Т. Шацький. Суть проектної технології полягає у тому, що учень самостійно розв’язує порушену вчителем(або побачену ним самим) проблему та отримує реальний результат. Доцільність діяльності визначається інтересами дитини. На сучасному етапі розвитку інноваційних технологій проекти поділяють на: дослідницькі, творчі, ігрові, інформаційні, практико-орієнтовані; на особистісні й групові; короткотривалі, середньої тривалості та довготривалі. Але всі вони здійснюються поетапно. Для нас кожен проект ─ це завжди прем’єра, тому і вирішення проектних завдань ми бачимо як композиційні вузлики, які легко розв’язуються гуртом.
     Особистісно орієнтоване навчання, зокрема метод проектів, є технологією в синергетичній моделі освіти. Саме у контексті розвитку життєвої компетентності школярів зростає роль проектної технології навчання і виховання.
     Саме через вільний вибір, особисті бажання та вміння працювати в команді реалізується ідея вітчизняного педагога Софії Русової «допоможи мені це зробити самому».

Комментарии